Ägg Cutter

Här är en intressant pryl! Den "cuttern" som syns på bilden skiljer sig lite från den man kan få tag på i Sverige. Däremot var bilden så pass pedagogisk och förklarande vad en "cutter" är så bra så vi valde bilden mest därför.


Cuttern använder man oftast för att göra ett perfekt avtagbart "lock" till ett okokt äggskal. Skalet kan man sedan fylla med något kul som förslagsvis är ätbart och vips får man en proffsig presentation av en maträtt. Cuttern hjälper garanterat till att  göra maträtter till något som framstår som mer komplicerat än vad det egentligen är.


Mandolin eller benriner

 Som en skön fortsättning på Turning slicer (som vi visade här) så kan vi fortsätta med nästa pryl i samma anda...nämligen mandolinen!

För er som inte har ett förflutet inom restaurang, så kan vi meddela att en mandolin inte är ett musik instrument när den befinner sig i ett kök. Utan snarare ett skivnings och strimlingsredskap för grönsaker. Ytterligare ett redskap till att göra avancerade sallader garnityr m.m. Denna modell återfinns i dom flesta restaurang kök i Sveirge och har räddar många maträtter genom åren.

Den finns i en rad olika utföranden, men den modellen som fungerat bäst (under femhundringen) är den "japanska" plast mandolinen. Som också kallas Benriner (jag vet inte hur vedertaget det uttrycket är i Sverige). I varje "kit" finns även små sylvassa knivar som  man sätter fast lodrätt på mandolinen (se bilden nedan). Dessa knivar används för att strimla grönsakerna med och levereras i 3 olika bredder allt för att göra allt från julienne till pomme.

I dom flesta städerna i Sverige finns det en Japansk matvarubutik. Där kan man också köpa dessa mandoliner. Eller så finns dom på Martin Olsson Cashar eller någon annan välsorterad restaurang grosist.


Grattis Viktor Westerlind till Åretskock 2009!

Grattis Viktor Westerlind till Åretskock 2009!

Recenserat! K1 och K2 från Fällkniven

 Dom här knivarna från Svenska Fällkniven har vi skrivit om tidigare (närmare bestämt här)och lovat att recensera dom.

Vi fick proverna från RIAB för ett bra tag sen så vi har verkligen hunnit att testa dom ordentligt. När man kollar på dom ser det ut som rent skräp så det är lätt att förkasta dom innan man testat. Men när dom väl kommer igång på skärbrädan får man en helt annan känsla...och den är över förväntan! Knivarna som ser ut att vara inhandlade på IKEA har verkligen ulvakläder på sig.


Ergonomin är inte den bästa men stålet är verkligen så pass bra som den svenska tillverkaren skryter om här. Men framförallt så är det ju riktigt roligt med något som jag inte trodde jag skulle få uppleva under min livstid nämligen Svensk tillverkade kockknivar!

Enligt min kontakt så kommer tillverkaren att utveckla utseendet, formen och ergonomin så småningom. Då kan det ju bli riktigt intressant! Dessutom fick jag se några andra köksknivar från den tillverkaren som inte var med på deras hemsida?!? Men som både var snygga och verkade funktionella. Vi återkommer om dom när vi fått mer info!


RSS 2.0