Yaxell Zen 20cm

Denna kniv har aldrig varit direkt populär bland yrkeskockar och det förstår man när man håller i kniven. Sämre balans och en massproducerad ytfinsh räcker inte för att imponera på proffs. Att den dessutom har damaskus stål med "ådringar" bara för utseendet gör kniven näst intill patetisk.  Däremot är ju stålet ett VG-10 stål...bra grejjer i och för sig, men att betala 1700kr för den kniven är rena rama rånet. VG-10 och VG-5 stål har till och med funnits i knivar på Ikea...då till ett pris av 300kr! Om man ska betala mer än 1000Kr för ett VG-10/5 stål så ska det vara ett fint hantverk. Vi återkommer till det.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tojiro Flash - under luppen - test


 

Vi börjar vår " bäst i test " undersökning av Svenska kockars knivvanor med Tojiro.

 

Tojiro gör flera intressanta knivar. Dom har ca 8% av den proffesionella marknaden i Japan. Tojiro Flash är den serien som har blivit populärast i Sverige. Tojiro Flash har ett VG-10 pulverstål som omgärdas av ett laminat av damaskus stål av olika slag.

 

Vad ska man säga?? Tojiro Flash är precis så bra som alla andra knivar som har VG-10 stål. Kanske till och med den bästa VG-10 ståls kniven. Det tråkiga med dom här knivarna är att du kan hitta knivar med VG-10/VG-5 stål lite överallt från 300kr/st (21 cm kockkniv) till ca 3000kr/st. Frågan är...om denna prissättningen kommer hålla i längden på ett VG-10 eller VG-5 stål? Dessutom börjar det kännas lite töntigt med alla damaskus laminat som bara ligger på utsidan av dom olika VG stålen bara för syns skull...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


RSS 2.0