Mandolin eller benriner

 
För er som inte har ett förflutet inom restaurang, så kan vi meddela att en mandolin inte är ett musikinstrument när den befinner sig i ett kök. Utan snarare ett skivnings och strimlingsredskap för grönsaker. Ytterligare ett redskap till att göra avancerade sallader garnityr m.m. Denna modell återfinns i dom flesta restaurangkök i Sveirge och har räddat många maträtter genom åren.
 
Den finns i en rad olika utföranden, men den modellen som fungerat bäst är den Japanska mandolinen. Som också kallas/heter Benriner (jag vet inte hur vedertaget det uttrycket är i Sverige). I varje "kit" finns även små sylvassa knivar som  man sätter fast lodrätt på mandolinen (se bilden nedan). Dessa knivar används för att strimla grönsakerna med och levereras i 3 olika bredder allt för att göra allt från julienne till pomme.
 
I dom flesta städerna i Sverige finns det en Japansk matvarubutik. Där kan man också köpa dessa mandoliner. Eller så finns dom på Martin Olsson Cashar eller någon annan välsorterad restaurang grosist.
 
 
 
 

RSS 2.0