Mandolin eller benriner

 Som en skön fortsättning på Turning slicer (som vi visade här) så kan vi fortsätta med nästa pryl i samma anda...nämligen mandolinen!

För er som inte har ett förflutet inom restaurang, så kan vi meddela att en mandolin inte är ett musik instrument när den befinner sig i ett kök. Utan snarare ett skivnings och strimlingsredskap för grönsaker. Ytterligare ett redskap till att göra avancerade sallader garnityr m.m. Denna modell återfinns i dom flesta restaurang kök i Sveirge och har räddar många maträtter genom åren.

Den finns i en rad olika utföranden, men den modellen som fungerat bäst (under femhundringen) är den "japanska" plast mandolinen. Som också kallas Benriner (jag vet inte hur vedertaget det uttrycket är i Sverige). I varje "kit" finns även små sylvassa knivar som  man sätter fast lodrätt på mandolinen (se bilden nedan). Dessa knivar används för att strimla grönsakerna med och levereras i 3 olika bredder allt för att göra allt från julienne till pomme.

I dom flesta städerna i Sverige finns det en Japansk matvarubutik. Där kan man också köpa dessa mandoliner. Eller så finns dom på Martin Olsson Cashar eller någon annan välsorterad restaurang grosist.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0