Frukt och grönsakstorken Evermat ( Hushållstork )

  Hushållstorken Evermat är en klassiker för att torka svamp och chilli. För att sedan mala ner det till exempelvis svamppulver. Sex hyllor (kallas tydligen "ollor") medföljer grundkittet. Vilket gör att man kan torka lager på lager med olika grönsaker, frukter, kött m.m. Vi rekommenderar att max använda 10-12 "ollor" per Evermat. Vilket skulle ge en total tank volym på 18.6L. Termostat för 0-60°c. Maskinen är en rolig produkt för hemmaköket. Eller i en restaurang som inte har tillräckligt med ugnar för att kunna utföra både torkning och tillagning samtidigt.

Vad du än väljer att torka så är nog frukten till musli det man gör oftast i hemmaköket. Frukt och musli på lösvikt är genialt. Du väljer själv vad du vill blanda i för godsaker för att göra frukostfilen till en smakupplevelse. Problemet med de torkade frukterna i dessa lösviktsboxar (och i all musli) är ju att de är doppade i socker både en och två gånger. Som med allt annat när det gäller matlaning så är det bästa att ta saken i egna händer. Skiva upp vilken frukt som helst och placera dem i en frukttork. Ett tips är att torka citron. Går att äta som godis och kan dessutom användas som dekoration på olika maträtter och desserter. Vi har haft en OBH Nordica som pajade efter ca ett år. Satsade på den lite dyrare  Evermat istället vilket vi inte ångrat. Den är mycket tystare och torkningen går mycket snabbare.Den tillverkas och säljs här.


Groddmaskin Freshlife Sprouter

 En autoamtisk groddmaskin. Den säljs av det spanska företaget ICC ( International Cooking Concept ). Distributör för Sverige av ICC produkter är Festung AB i Helsingborg, det går även bra att kontakta Oana.se.

Man fyller i vatten i behållaren under, fyller på frön i den översta behållaren och i med stick kontakten. Den låter lite som ett prydnads-vattenfall som var populärt i början av 80 talet, ett svagt brummande och lite porlande.

 24 timmar senare har man en början till vetegräs, alfa alfa, solrosskott eller någon annan grodd som man kan pryda maten med. Vi har inte fått någon prisuppgift men den kostar nog över tusenlappen...


KitchenAid Artisan

 Ska man ha en "hushållsassistent" så ska man ha i första hand välja en Björn blandare. Använder man uttrycket "hushållsassistent" längre eller var det ett utryck som representerade 80 talet mer än själva blandaren? Ja ja...vi fortsätter nog istället... Har man inte råd med en Björn blandare ska man nog välja en KitchenAid. Dels för att den är snygg och dels för att den är hyfsat bra att vispa med. Problemet med KitchenAid är att motorn är lite svag och att deras degkrok inte är designad för att köra degar med, detta utmärks av att degen "sugs" upp längs med själva degkroken. Men om man kör en liten deg är det inget större problem med den "klättrande" degen. Gillar du att göra Italiensk maräng framför brödbaket så är detta absolut maskinen för dig. Denna gång måste jag nog rekommendera bagaren och kocken för hos dom är denna maskin billig just nu.

Masahiro Neo

 Allt detta snack om Masahiro knivar. Att Tidningen Gourmet ger Masahiro Neo högsta betyg och att flera kända kockar anser att det är "the real thing" bakom sponsorkontrakten må hända...men som alltid så är det bara Proffsköket som har svaret. Är dom verkligen så bra? Vi återkommer efter att vi fått proverna och testat dom!

Bamix – Gastro 200 professionell

 Bamix stavmixer är det enda som gäller i ett restaurang kök. Här nedan ska jag berätta varför man ska en bamix och inte en stavmixer från ex philips i ett proffskök! Vad använder man egentligen en stavmixer till? Jo, förutom att mixa en o en annan soppa så är det ett förträffligt verktyg för att sätta den sista prägeln på exempelvis en sås. Har ni hört talats om en svamp shouder? Den är inte möjlig att göra utan en Bamix. Grejen är att Bamixens blad går att byta ut till ex "skumskivor" (som följer med). Små runda skivor med eller utan hål. Bamixen är inte så dyr vilket gör att varje hemma kock borde köpa en! Blåbands sparris soppa blir ju en hel del fräschare med skum på. Ca 1000kr på Martin Olsson Cashar. Köper du den på webben så får du räkna med att betala det dubbla. Vill ni bli blåsta så kan ni köpa den på http://www.bagarenochkocken.se/ för 3095kr!!! Just det, jag höll på att glömma en sak. Köp inte den som heter Gastro 350 professionell som är extra lång. Den är för lång och passar inte till finliret man vill ha en sån här maskin till.

Nyhet! Microplane rivjärn

 Oj oj oj...varför har inte någon gjort ett bra rivjärn på typ 50 år? O varfarför har inte Microplane gjort ett rivjärn tidigare? Det här var i alla fall det  bästa jag har testat på många, många år. Om det "vanliga" Microplane zestgärnet kan få en parmesan bit att kännas som att riva en mjuk grönsak så skulle det känns som att riva luft på ett Microplane rivjärn! Köp den idag, för en ny världsstandard har satts i bruk! Eller boka kanske jag skulle skrivit. För tyvärr får ni nog vänta ett tag med att inhandla dom enligt Microplane är det här bara prover en så länge. Dom kommer ut i handeln någon gång 2009 sa dom till mig.

Digital kökstermometer

Snart är det dags att tillreda julskinkan! För du köper väl ingen färdigkokt? Sous-vide teknik i all ära men vissa maträtter ska göras på traditionellt sätt. Jag steker helst min i ugnen! För att få absolut bäst resultat använder jag Rösles digitala kökstermometer. Mycket bra kvalité och snygg är den dessutom. Den ger dig exakt temperatur utan fördröjning. Givetvis använder jag den inte bara en gång om året då jag ska göra julskinka. Jag använder den jämnt för att få så bra resultat som möjligt. Lax, biff, kyckling, fläsk allt har sin egen unika temperatur för att det ska smaka som bäst. Du kan köpa den här för strax över 400 kr.

Mjölkskummare

 För er som gillar Kaffe Latte, Cappuccino m.m så har jag en trevlig pryl! En mjölkskummare från OBH Nordica. Faktum är att det bör vara OBH Nordica för det är den enda som håller måttet. Det var en Barista som sa till mig en gång, att den är så bra så den är förbjuden på tävlingar. Ja ja hur som helst så går det att få ruggigt bra skum med den. Jag brukar ta ett glas och fylla 50/50 med mjölk (standard) och vatten. In i micron ca 1 minut eller tills mjölken håller en värme mellan 50-60 grader. Sedan kör man 5 sekunder med vispen och plötsligt har man ett riktigt stort skum. Mycket bättre än vad man kan åstadkomma med ånga. Därefter toppar jag med en espresso eller rör ner en tesked Nescafé Lyx. Mjölkskummaren kostar 150kr och finns i dom flesta affärer.

Rosenthal Versace

 Ett sånt här kuvert kostar ca 4500kr per person. Den här nya serien (släpptes 2007) som har kommit från Rosenthal Versace sticker verkligen ut och skiljer sig från det traditionella Versace porslinet som brukar prydas av alldeles för mycket krusiduller, blommor och färger.  Jag var nära att ropa in en uppsättning av det mer traditionella Versace porslinet, men jag ångrade mig i sista stund. Det visar emellertid att det finns en andrahands marknad även på Rosenthal Versace porslin.

Draughtmaster

Konsten att få fat-bärs varje dag hemma i soffan utan att behöva masa sig iväg till en pub. Det låter bra, speciellt för mig som älskar fatöl. Men att maskinen alltid ska vara påslagen känns väldigt omodernt och är ett dåligt miljöalternativ i såna här tider. Saken blir inte bättre av att den låter som ett elvisp varje gång den "laddar" trycket i kompressorn. Har man ett garage eller ljudisolerat rum blir ju ljudnivån inte något problem. Kanske har OBH Nordica misslyckats för en gångskull? Jag vet inte om det är jag som har haft otur, men dom gångerna jag har provat ölen så har den varit nästan avslagen. Kanske inte den bästa maskinen "ala Soda stream" som har uppfunnits. Men tanken på att få en härlig men något avslagen "draught beer" när man vill, är onekligen lockande.

Handpresso - Espresso vart du än befinner dig.

  För er som inte vet vad en handpresso är så kolla här innan ni läser vidare. Jag har inte köpt någon när jag skriver det här. Men jag är ganska sugen på att köpa en om det inte skulle ha varit för min tjej som tycker det är det löjligaste hon sett. Frågan är om det verkligen är något att ha? Vad jag förstår på "proffsen" så blir espresson bra! På kontoret finns det ju alltid riktig vara. Hemma har jag en Nesspresso maskin som jag brukar ta med när vi ska till landet. Det enda stället jag kan komma på som jag verkligen skulle behöva en är i bilen. Tänk att kunna öppna handskfacket, ta fram "cykelpumpen" och pumpa lite tills trycket blir rätt och sedan få avnjuta en espresso. Det kräver i och för sig att jag har en vattenvärmare i bilen också...tur att jag inte är något big fan av latte drinkar.

Blender - Hamilton Beach RIO

 Den nya modellen är till och med snygg till skillnad från den förra som enbart var byggd för att hålla och vara bra. En Hamilton Beach är lika självklar i baren som att en präst har ett kors runt halsen. Kolla nästa gång du är i en bar får du se, den kan ha många olika utseenden men det står alltid Hamilton Beach på den. Nu får man alltså båda en snygg och funktionell maskin till ett billigare pris än tidigare. Då tycker jag att det är dags att den flyttar in i varje matintresserat hem. Faktum är att den krossar is lika bra som den gör en Gaspacho, smoothi eller cesardressing. Tänk på att knivarna inte är direkt vassa, vilket innebär att den krossar snarare än skär. Det kan man emellertid gå runt genom att slipa dom lite. Maskinen går att köpa för runt 2000kr på exempelvis Barkonsult, RIAB eller Snacksbolaget. På RIAB tog dom 1600kr ex moms. Tänk på att det underlättar om du har företag när du ska handla där.

Vulkanus sharpener (Knivskärpare)

Snygg och gedigen. Om jag hade haft plats i mitt kök så skulle jag velat ha den bara ståendes där. Den kostar ju trotts allt över 1500kr. Jag testade att slipa kniven och den blev vass. Där emot såg jag att det var väldigt lätt att hålla kniven i fel vinkel, vilket resulterar i att bladet blir fel slipat. Ungefär som om man har olika vinkel på en kniv  när man drar den mot ett porslinsbryne.  Vill man få en kniv enkelt vass skulle jag nog välja en accushrp för 200kr den bygger på exakt samma teknik. Dock är inte accusharpen lika snygg och gedigen. Man skulle kanske kunna ha den som bokstöd för kockböckerna...det enda stället som jag kunde hitta som hade denna skapelse är här.

REX Rotfruktskaler

 Eller speedopeeler eller höghastighetsskalare är några av namnen på detta redskap. I ett restaurangkök så kallas den höghastighets skalare (möjligtvis finns det dom som kallar den vid sitt riktiga namn "REX Rotfruktskalare") och är lika oumbärlig som skalkniven. När man behärskar den är det ett helt outstanding snabbt verktyg. Att lära sig behärska den går förhållandevis snabbt och man vill aldrig gå tillbaka till en "mormorskalare" igen. Att skala en morot går uppskattningsvis på 7 sek. En viktig sak är att inte köpa någon plastig kopia på originalet "REX" för då förtar man hela grejen med en höghastighetsskalare. Vart man kan köpa den på nätet vet jag inte för tillfället men Martin Olsson Cashar har den på hyllorna.

RSS 2.0