Riskokare

 Att alla hushåll i Sverige inte har en riskokare är för mig en gåta. Jag trodde i min enfald att efter millennium skiftets intrång av riskokare på den svenska marknaden så kunde det inte ha undgått någon att riskokare is the thing! Att enkelt kunna ladda den med ris och vatten kl 8 på morgonen, sätta på apparaten och sedan förvänta sig ett härligt perfekt kokat jasminris kl 12 som står och väntar på underhållsvärmen(apparaten stänger givetvis av sig själv när riset är klart). Det här är en maskin som borde vara lika självklar i varje hushåll som att man har en spis. Om du tror att det här är en hokus pokus grej för oss i västvärlden som inte fattar hur man kokar ris...ja då trodde du fel! Om du frågar en Japan, Chines, Thialändare eller Indier om dom någon gång har kokat ris i en kastrull så skulle dom förmodligen skratta och fråga något i stil med - kan man göra det? För dom vet att det inte blir bra.

Som med allting annat så har ju förståss OBH Nordica en riskokare för 250kr som är ruggigt bra. Köp den i julklapp till någon som gillar Thaimat och du blir kung! Jag köpte min första på Onoff men den finns nog på dom flesta affärer som säljer köksmaskiner.


Iskross-maskin

 Denna härliga iskross är riktigt prisvärd! Knappt 3000kr så får man en väldigt bra och hållbar iskrossmaskin med bra kapacitet. Isen blir dessutom krossad till en bra storlek vilket man inte är van att se när det gäller såna här billaga maskiner. Min kompis tipsade mig efter att ha sett den på Martin Olsson Cashar i Göteborg. Den borde väl gå att köpa på vilket martin olsson som helst? Jag hittade en bild i deras katalog som finns på nätet här.

Pacojet vs. Frix air

Bakgrund: Det finns två liknande maskiner på den Svenska marknaden. Pacojet  och Frix air. Båda maskinerna bygger på en väldigt stark motor som driver en blenderkniv rakt ner i en monterad bägare. Bägaren är utbytbar och du kan ha en hel arsenal väntandes i frysen med olika glasser,sorbeer, mouser m.m. redo att "laddas" i maskinen. Kniven roterar med 11000varv i minuten. Sakta för maskinen ner den roterande kniven i bägaren. Bägaren och dess innehåll måste vara fruset tillstånd vid processen. När kniven har bearbetat innehållet (tar ca 3 min) så har man en väldigt fin fördelad massa.  Vanligast i Sverige är nog att man har frusen glassmet i bägaren och kan på så sätt få "färskgjord glass" vid alla tillfällen. Lite av 2000talets sodastream med andra ord!
 Nu till skillnaderna.

Pacojet är inte från början designand för köksverksamhet vilket gör den mer sårbar. Den har lite större bägare (4dl) vilket är bra om man ska göra fler portioner samtidigt däremot är bägarna en dyr historia i inköp och man får bara med 8st i startpaketet. 

Frix air är gjord för "matlagning". Bägarna är mindre i storlek (ca 2,5dl) alltså ca 1,5 portioner glass. Denna maskin är dock något snabbare än Pacojet vilket på så sätt kan kompensera att bägarna är lite mindre. Frix air är ca 30% billigare än Pacojet och även bägarna är billigare (kostar 20kr/st till Frix air). Pacojet är en lite mer inarbetad maskin och får därav ett lite större försprång. Folk är helt enkelt mer vana vid den och som ni alla vet är vi svenskar väldigt traditionsbundna och lite rädda för förändringar. Maskinerna går att inhandla på RIAB eller Snacksbolaget.


Sharpx knivslip från OBH

Visst är den snygg! Pianosvart eller juligt röd...men är den verkligen så bra? Vi har i alla fall testat den på NK idag. Knivslipen bygger på tekniken där två slipstenshjul går emot varandra och man för kniven mellan dom. På så sätt slipas knivens ägg på båda sidor samtidigt. Själva slipningen blir faktiskt ganska bra och går att mäta sig med resultatet från exempelvis Akusharp. Kanske inte det bästa alternativet för en restaurangkock men för hemmakocken som ännu inte har lärt sig att behärska slipstenen eller porslinsbrynet är det en bra sak. Du kan bara få en vinkel på slipningen. Går att köpa i alla affärer som säljer köksprylar och kostar ca700kr.

Under Pressure: Cooking Sous Vide av Thomas Keller

Thomas Keller senaste kokbok som heter under pressure cooking sous vide handlar mycket riktigt om sous vide matlagning. För dig som har tillgång till en sousvide termostat och en vaakum maskin så är denna kokbok ett måste! Väldigt bra bilder. Bra uppbygda recept som inte går att misslyckas med tack vare termostaten som används. En av dom häftigaste kokböckerna 2008! Man kan köpa en sous vide termostat för ca 10000kr på www.sousvide.se och även en vaakum maskin går att inhandla där för ca 3000kr.

Tryckkokare

Jag har sneglat länge på en tryckkokare. Tänk att få färdig potatisen på 10 minuter istället för 40! Men det bästa måste ändå vara att kunna laga långkoksrätter på 1 timma istället för 4 timmar. Den skulle verkligen  öppna dörrarna för en hel del nya maträtter, som man tidigare har dragit sig för att göra för att det tar för lång tid. Den här varianten från WMF har flera inställnings möjligheter så att man slipper koka sönder exempelvis potatisen. Den runda ratten på locket ska visa den orange ringen när man kokar potatis, visar den den gula istället betyder det att man ska höja värmen på plattan. Man får också med en recept folder vilket kan vara bra eftersom vi i Sverige inte är så vana att laga mat med tryckkokare längre. Jag såg även att http://www.hittarecept.se har 53 recept till tryckkokare, det är bara att söka på "tryckkokare"  i deras sök funktion.

Sharpmaker ( Spyderco Triangel sharper )

Spyderco triangle sharpener - är en väldigt bra slip anordning framförallt för köksknivar. Den är utformad på ett sådant sätt att man får exakt samma vinkel på eggen varje gång man bryner / slipar. Det går inte att misslyckas! Med detta kniv bryne skulle jag till och med få min mamma att hålla sina Global knivar sylvassa. Jag köpte min för 10 år sen och den håller fortfarande mina knivar riktigt vassa. Jag har sett den här både på stjärnrestauranger och i hemma kök. Brynena är keramiska! Här hittar du Spydercos sharpmaker


Microplane zestjärn (rivjärn)

När vi testade rivjärnet från Microplane för några år sen så blev vi väldigt positivt överraskade. Helt plötsligt var det roligt att riva parmesan till Cesarsalladen. Små sylvassa blad som sticker ut med snäv vinkel från själva järnet. Går inte att beskrivas, måste verkligen upplevas! Går att köpa på Martin Olsson Cashar runt om i Sverige. Jag tror även att Werner och Werner har dom.
Betyget blir genialt!                                                                                                                                            

Kockkniv från Svenska företaget Fällkniven

Jag har nu beställt kockknivarana (K1 & K2) från Svenska Fällkniven. Det står på deras hemsida http://www.fallkniven.com/ att " K1 & K2 är en av världens mest avancerade kockknivar"  och att " När K2 först kom ut sattes en ny världsstandard. För första gången användes ett dyrbart specialstål i en serietillverkning av avancerade kockknivar". Det ska bli intressant att se om dom håller måttet...jag återkommer om dom!


Laguiole kniv (stekkniv/bordskniv)

Den absolut snyggaste grillkniven och som man måste ha i ett välutrustat hemmakök är en kniv från Laguiole. Jag har precis fått dom jag beställde från ebay.com. Dom kostade ca 2000kr för 6st, men då är dom handgjorda av G. David (Exists).


Dom går att köpa från 30kr/st till ca 700kr/st. Har du ett företag går det att beställa dom på http://www.smorgasbord.com/ ( Smörgåsbord ).


Kanske den mest mytomspunna "grillkniven". Knivarna kommer från en liten stad som heter Laguiole. Där finns det flera olika fabriker och företag som tillverkar denna kniv, alla har samma namn.

Fler billiga Mac knivar...

Jag har sett att det finns fler prisvärda Mac knivar på marknaden. Dom har ju alltid varit väldigt dyra? Har dom släppt en ny lågpris serie? Om det är någon som vet, så bekräfta gärna. 

Sushi chef

 Här kommer en bild på kock-kniven.

Mac Sushikniv

Precis när jag trodde att jag provat alla kockknivar som Mac har tillverkat så hittade jag Mac´s sushikniv! Ett grymt bra stål med tanke på priset! Jag köpte den på www.lyckasmedmat.se för bara 650kr!!! Kolla fler MAC knivar här

RSS 2.0